Cum puteți ajuta un adolescent să depășească momentele dificile

Indiferent dacă aveți o relație bună sau problematică cu copilul adolescent, este important să îi arătați că îl iubiți și îl susțineți, că îl puteți ajuta să depășească momentele dificile, având grijă și de dvs. în același timp.
✅SFATUL 1: ÎNCURAJĂ-ȚI ADOLESCENTUL SĂ-ȘI ÎMPĂRTĂȘEASCĂ SENTIMENTELE
ℹ️Găsiți modalități de a afla care este starea de spirit a adolescentului. Întrebați cum a fost ziua și ce a făcut. Puteți invita copilul să vă ajute la ceva, de exemplu prepararea cinei, astfel încât să puteți folosi acest timp pentru a vorbi despre ziua trecută.
Amintiți-i adolescentului că, indiferent de ce s-ar întâmpla, veți fi alături și că ați vrea să știți ce simte și la ce se gândește.
Este important să fiți conștient de emoțiile pe care le simte un adolescent și să le înțelegeți, chiar dacă vă provoacă disconfort. De exemplu, după ce copilul își împărtășește gândurile cu dvs., îi puteți spune „înțeleg” sau „pare a fi o situație dificilă” sau „este logic ce spui”.
Este ușor să atrageţi atenţia atunci când un adolescent face ceva ce s-ar putea să nu vă placă. Încercați însă să observați și să îl lăudați pentru ceea ce a făcut bine (chiar dacă este ceva foarte simplu!)
✅SFATUL 2: GĂSIȚI TIMP PENTRU A SPRIJINI ADOLESCENTUL
ℹ️Conveniţi împreună cu adolescentul asupra unui nou program zilnic și stabiliți obiective realizabile pentru fiecare zi, ținând cont de faptul că circumstanțele se pot schimba în funcție de context.
Adolescența înseamnă independență. Permiteți-i adolescentului să aibă suficient timp și spațiu personal pentru a fi singur. Nevoia de spațiu personal este o componentă naturală a creșterii.
Găsiți modalități de a sprijini și încuraja adolescentul să ia pauze (între teme, treburile casnice sau alte activități de care se poate ocupa), astfel încât să poată face în timpul acesta ceea ce îi place. Când adolescentul este supărat dintr-un anumit motiv, discutați cu el situația pentru a găsi modalități de a rezolva problema. Încercați să nu-l dominați și nu-i spuneți ce trebuie să facă.
✅SFATUL 3: LUCRAȚI LA SOLUȚIONAREA CONFLICTELOR ÎNTRE DVS. ȘI COPILUL DVS.
ℹ️Ascultați opinia adolescentului și încercați să rezolvați calm conflictele dintre voi. Nu uitați: sunteți cu toții într-o situație stresantă!
Nu discutați niciodată despre probleme dacă sunteți supărat. Plecați, inspiraţi și expirați adânc, calmați-vă. Veți putea discuta problema cu adolescentul mai târziu.
Evitați lupta pentru putere. Acum, că totul este atât de imprevizibil, adolescenții ar putea încerca să controleze „totul pe lume”, dar posibilităţile lor sunt limitate. Oricât de dificil ar fi, fiți înțelegător față de dorința adolescentului de a deţine control în vremuri atât de dificile și să nu încercați să vă puneți în poară cu el sau să-l dominați.
Fiți cinstit și sincer cu adolescentul: îi puteți spune că și dvs. vă confruntați cu un stres suplimentar și împărtășiți-vă sentimentele. Arătați-i cum faceți față emoțiilor dificile: acest lucru îl poate ajuta să înțeleagă că sentimentele pe care le trăiește sunt complet naturale.
Când apare o situație de conflict, acordați-vă timp pentru a reflecta cum puteți soluționa împreună situația. Vă puteți împărtăși gândurile cu el, astfel încât să înțeleagă cum găsiți modalități de soluționare a problemelor.
✅SFATUL 4: ACORDAȚI-VĂ ATENȚIE ȘI DVS.
ℹ️Cei care cresc copii au multe griji diferite. Şi dvs. aveți nevoie de îngrijire și sprijin. Văzând cum aveți grijă de dvs., adolescentul înțelege că este necesar și important să ai grijă de tine.
ℹ️Asigurați-vă că cereți ajutor celorlalți atunci când vă simțiți deprimat. Această stare în anumite situații este normală și naturală. Adresați-vă la un membru de familie sau la cineva cu care să puteți vorbi.
Găsiţi timp pentru propriile relații. Alocați zilnic timp pentru a comunica cu oamenii care vă susțin și vă înțeleg. Încercați să găsiți câteva persoane cu care vă puteți împărtăși sentimentele și experiențele.
Pe parcursul zilei, găsiți timp pentru acele activități, care vă vor ajuta să faceți față stresului și să-l gestionați. Indiferent de ocupațiile de zi cu zi, trebuie să vă faceți timp pentru dvs., fiindcă aceasta este esențial pentru sănătatea și bunăstarea dvs.
Încercați diferite strategii pentru a găsi ce funcționează cel mai bine pentru dvs. Puteți încerca următoarele metode: (1) să discutați cu prietenii, (2) să întocmiți liste de sarcini sau să planificați din timp, (3) să mențineți o rutină zilnică, (4) să reflectați la lucrurile pentru care sunteți recunoscător sau mândru, (5) să faceți ceea ce vă aduce plăcere, de exemplu, muzică, arte, dans, (6) să țineți un jurnal.
Text preluat….https://cutt.ly/0gmxV5G