Ziua internațională a nonviolenței

Ziua internațională a nonviolenței și păcii în școli promovează ideea de educare permanentă a copiilor în armonie, solidaritate, toleranță, nonviolență, pace și respect pentru drepturile omului.

Mesajul principal al acestei zile este: Combatem violența prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolență și pace.

Conform UNICEF, violența în școală este orice formă de manifestare a unor comportamente precum: exprimare inadecvată sau jignitoare; bruscare, împingere, lovire, rănire; comportamente care intră sub incidența legii (viol, consum/comercializare de droguri, vandalism, furt); ofensa adusă statutului/autorității cadrului didactic; comportamentul școlar neadecvat (întârzierea la ore, părăsirea clasei în timpul orei, fumatul în școală și orice alt comportament care contravine regulamentului școlar în vigoare).

Violența școlară afectează viețile copiilor, victime, agresori sau martori ai acesteia, ceea ce duce la reducerea dramatică a șanselor pentru formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității, precum și a celor pentru o tranziție sănătoasă către perioada adultă.

Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului municipal Chișinău va continua eforturile pentru a găsi soluții de prevenire și combatere a violenței în școli, ca toți copiii să aibă șanse egale de a învăța și de a reuși în viață, iar profesorilor să le oferim suportul de care au atâta nevoie.